Home / Keluarga / Amat cinta selepas bertahun-tahun perkahwinan

Amat cinta selepas bertahun-tahun perkahwinan

Very much in love after many, many years of marriage

Seorang ahli akademik bertujuan untuk mengetahui rahsia untuk perkahwinan bahagia yang berpanjangan di kalangan pasangan Cina di Malaysia. Photo: AFP

Keluarga

Pada ulang tahun perkahwinan ke-60 mereka, yang berusia 81-tahun-laskar tentera bersara Sam menulis surat kepada isterinya, Mary, “anda telah membuat saya percaya bahawa kita sesungguhnya akan hidup bahagia selama-lamanya. “

Dalam kad itu, Sam menceritakan bahawa hidup” bahagia selama-lamanya “adalah apa yang mereka mahu lebih daripada apa-apa ketika menikah. Selama ini, beliau berkata, mereka telah membuktikan cinta mereka “berulang-ulang, yang ada untuk satu sama lain, dan membina ikatan amanah yang tidak boleh dibatalkan.”

“Dia sentiasa memberi saya kad cantik, anda tahu . Beliau memberikan saya kad untuk Hari Ibu, hari jadi saya dan ulang tahun kami tanpa gagal. Dan pada ulang tahun perak anak kita yang bertepatan dengan ulang tahun emas kita, dia menyanyikan lagu dan berdedikasi kepada saya, “berkaitan Mary, yang berusia 70-an itu.

Sam dan kisah cinta Mary bermula pada awal 1950-an. Sam adalah dari Singapura dan berpindah ke rumah ibu saudaranya yang tinggal di Sitiawan, Perak selepas kematian ibu bapanya ketika dia 20. Beliau jatuh cinta dengan Mary, yang dirujuk sebagai “belle bandar”. Beliau menyewa sebuah bilik dari ibu Mary di rumah mereka dan tidak lama lagi mendapat tahu keluarga. Beliau berusaha keras untuk meyakinkan ibu Mary bahawa beliau adalah layak beliau. Mereka akhirnya membenarkan beliau untuk tarikh Mary. Selepas setahun, kedua-dua telah terlibat dan setahun selepas itu, pada tahun 1955, mereka berkahwin.

Dalam erti kata Mary sendiri, kedua-dua masih “amat cinta” walaupun dia menekankan bahawa hidup mereka wasn ‘ t sentiasa syurga.

riwayat Mary kebahagiaan dikahwinkan tidak biasa kepada pensyarah psikologi Universiti Malaya Dr Teoh Gaik Kin yang membesar dengan pertengkaran ibu bapa. “Ibu bapa saya digunakan untuk berhujah banyak dan terdapat banyak ketegangan di antara mereka. Membesar, saya melihat percanggahan dalam perkahwinan yang digambarkan dalam novel saya membaca atau rancangan televisyen dan filem yang saya menonton. Terdapat hanya seperti satu perbezaan yang nyata antara apa yang saya harapkan perkahwinan menjadi seperti dan apa yang saya lihat di sekeliling saya, “kata Teoh, mengingatkan bagaimana daya tarikan beliau dengan perkahwinan bermula.

Jadi, dia memutuskan bahawa dia akan mengkaji psikologi dan mengetahui rahsia perkahwinan tahan lama

untuk disertasi PhD beliau, kaunselor berusia 44 tahun dan pakar psikologi telah memilih untuk memberi tumpuan kepada pasangan Cina Malaysia kerana tidak banyak kajian tempatan mengenai subjek ini.; orang-orang yang telah disediakan telah dilakukan di Barat dan tidak budaya yang berkaitan dan tidak menangkap sifat perkahwinan Asia.

Sam dan Mary adalah salah satu daripada lima pasangan Teoh ditemuramah untuk memahami kekuatan perkahwinan jangka panjang di kalangan Cina Malaysia.

“Perkahwinan adalah, selepas semua, sebahagian besarnya dibentuk oleh norma-norma budaya kita tetapi kajian perkahwinan untuk kumpulan etnik, khususnya di Asia dan Malaysia adalah terhad. Apa yang telah kita kajian berasaskan di Barat yang mungkin tidak benar-benar mencerminkan hubungan perkahwinan orang Asia dan rakyat Malaysia, “kongsi Teoh.

Perkahwinan adalah, selepas semua, sebahagian besarnya dibentuk oleh kami norma budaya tetapi kajian perkahwinan untuk kumpulan etnik, khususnya di Asia dan Malaysia adalah terhad.

Setiap satu daripada lima pasangan dia ditemuramah dicat gambar yang berbeza daripada perkahwinan. Penjagaan dan kasih sayang telah dimanifestasikan dalam cara yang berbeza dalam setiap perkahwinan. Walau bagaimanapun, urutan yang sama adalah kepentingan keluarga dan masyarakat. Hormat dan tanggungjawab untuk warga tua memainkan peranan yang besar dalam mengikat pasangan itu bersama-sama. Begitu juga penekanan dikongsi di mendapatkan kesejahteraan dan masa depan anak-anak mereka.

Tetapi di luar kesetiaan kepada keluarga mereka, apa yang terikat pasangan ini adalah doa yang antara satu sama lain, di mana terma Teoh “lain-centredness” .

“Mereka akan berfikir setiap pertama yang lain … dan ini adalah timbal balik. Dalam hubungan, kadang-kadang ia hanya satu pasangan yang bijaksana. Tetapi dalam semua lima perkahwinan yang berjaya saya belajar, kedua-dua pasangan sentiasa mencari keluar untuk yang lain dan bersedia untuk membantu yang lain daripada, “dia menyatakan

Sepanjang perjalanan penyelidikan beliau -. Menemuramah dan menghabiskan masa dengan pasangan untuk mengetahui cerita yang dikongsi mereka – Teoh mendapat wawasan baru ke dalam hubungan dan perkahwinan yang katanya akan meningkatkan kemahiran beliau sebagai kaunselor dan ahli psikologi

“Saya kaunselor yang berpengalaman.. Tetapi mendengar cerita-cerita ini pasangan ‘tentang bagaimana mereka membuat perkahwinan mereka lepas dan kerja yang dibuat saya mempersoalkan pengetahuan dan kaedah saya telah memohon. Saya tertanya-tanya jika saya telah mengenakan idea-idea yang tidak cukup terpakai bagi atau berkaitan budaya. Idea yang “pasangan ideal” di dalam buku teks Barat tidak sentiasa relatable untuk orang Asia dan pasangan ini menunjukkan bagaimana konsep kasih sayang tidak begitu mudah ditakrifkan. Saya mula sedar bahawa penyelesaian yang saya ditetapkan kepada pelanggan saya mungkin telah buku teks tepat tetapi mungkin tidak budaya yang berkaitan, “saham Teoh.

Bekerja tesis yang juga telah memberi kesan positif kepada perkahwinannya.

“Saya juga mula melihat perkahwinan saya sendiri berbeza. Saya cuba untuk tidak mengenakan jangkaan saya bagaimana saya fikir suami dan perkahwinan yang sepatutnya. Saya mengambil masa untuk memahami sifat suami saya dan mengetepikan apa-apa harapan yang tidak munasabah. Dan, selepas perasan perubahan dalam diri saya, dia juga membuat satu usaha untuk berubah, “saham Teoh.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.