Home / Berita / amal Trump mengarahkan untuk menghentikan kutipan dana di negeri New York

amal Trump mengarahkan untuk menghentikan kutipan dana di negeri New York

WASHINGTON (Reuters) – Peguam Negara New York mengarahkan yayasan kebajikan calon presiden Republikan Donald Trump untuk segera menghentikan pengumpulan dana di negeri ini, memberi amaran bahawa kegagalan untuk berbuat demikian akan menjadi “penipuan berterusan.”

untuk Trump, perintah gencatan dan-berhenti adalah yang terbaru dalam satu siri pukulan yang telah mengutus beliau kempen terasa bahang. The New York ahli perniagaan dan para pembantunya menghabiskan banyak hujung minggu menolak kembali terhadap cadangan bahawa dia tidak mungkin telah membayar AS cukai pendapatan persekutuan selama hampir 20 tahun.

pejabat New York Peguam Negara Eric Schneiderman berkata Donald J. Trump Yayasan telah melanggar undang-undang negeri yang memerlukan badan-badan kebajikan yang meminta sumbangan luar untuk mendaftar dengan Biro Charities pejabat ini.

Perintah itu diikuti satu siri laporan dalam The Washington Post yang mencadangkan salah laku oleh yayasan itu, termasuk menggunakan dananya untuk menyelesaikan pertikaian undang-undang yang melibatkan perniagaan Trump.

“Kegagalan segera untuk tidak meneruskan permintaan dan untuk memfailkan maklumat dan laporan yang dikehendaki di bawah Perkara 7-a dengan Charities Biro hendaklah disifatkan sebagai penipuan berterusan kepada rakyat negeri New York, “menurut surat bertarikh pada hari Jumaat bahawa pejabat disiarkan dalam talian pada hari Isnin.

kempen Trump telah mencadangkan bahawa siasatan dilancarkan oleh Schneiderman, seorang Demokrat, bermotifkan politik.

Walaupun sekali lagi meletakkan kempen Trump pada pertahanan, perintah itu juga boleh melemahkan usaha untuk menjadikan Yayasan Clinton, kebajikan keluarga Demokratik saingan presiden Hillary Clinton, sasaran utama dalam kempennya terhadap beliau.

Trump telah berusaha untuk cat Yayasan Clinton sebagai operasi “bayar-untuk-bermain” di mana bekas setiausaha negara dan suaminya, bekas Presiden Bill Clinton, ganjaran penderma besar ke asas dengan akses.

The penelitian Yayasan Trump datang sebagai calon Republikan telah berurusan dengan torrent berita buruk, termasuk prestasi goyah dalam debat pertama dengan Clinton pada 26 September lalu dan pembebasan oleh New York Times rekod cukai yang menunjukkan Trump mengambil kerugian hampir $ 1 bilion pada tahun 1995 yang mungkin telah membenarkan beliau untuk mengelak daripada membayar cukai pendapatan persekutuan sehingga 18 tahun.

dalam siri pada Yayasan Trump, The Washington Post melaporkan bahawa Trump mungkin telah melanggar Hasil dalam Negeri AS peraturan perkhidmatan terhadap “-urusan diri” dengan menggunakan wang asas untuk membeli dua potret sendiri, yang kemudiannya digantung di kelab-kelab golf peribadinya di New York dan Florida.

akhbar itu juga berkata bahawa Trump mungkin tidak wajar digunakan asas untuk menyelesaikan pertikaian undang-undang, termasuk satu di estetnya Palm Beach, Florida; dialihkan pendapatan daripada perniagaannya kepada badan amal untuk mengelak daripada membayar cukai pendapatan; dan menyumbangkan wang asas untuk menyokong Florida Peguam Negara Pam Bondi, seorang Republikan, yang sedang mempertimbangkan memulakan penyiasatan ke Trump University, untuk keuntungan usaha pendidikan Trump. Yayasan itu terpaksa membayar denda $ 2,500 kepada IRS untuk derma itu.

Sebagai tindak balas kepada laporan Post, Pejabat Schneiderman mula siasatan ke dalam Yayasan Trump.

Kempen Trump dalam satu kenyataan pada hari Isnin bahawa amal itu akan bekerjasama dengan siasatan.

“Walaupun kami amat mengambil berat tentang motif politik di sebalik siasatan AG Schneiderman ini, Yayasan Trump namun bercadang untuk bekerjasama sepenuhnya dengan siasatan,” kata jurucakap kempen Trump harapan Hicks.

“Oleh kerana ini adalah satu perkara undang-undang yang sedang berjalan, Yayasan Trump tidak akan mengulas lanjut pada masa ini,” katanya.

Pejabat The New York Peguam Negara adalah pengawal selia tunggal badan amal di negeri ini. jurucakap pejabat itu berkata ia bukan luar biasa bagi pengawal selia untuk menghantar notis kepada badan amal yang fail terlewat atau tidak lengkap, tetapi surat gencatan dan-berhenti adalah lebih serius.

Walaupun surat seperti yang Yayasan Trump, yang berpangkalan di Woodbury, New York, di Long Island, menerima tidak pertimbangan salah laku, mereka akan dihantar hanya selepas pejabat mendapat “petunjuk jelas tentang salah laku,” kata jurucakap itu.

Trump ditubuhkan asas amal pada tahun 1988, tetapi ia berjalan tiada program yang tersendiri. Sebaliknya, ia mendermakan wang kepada kumpulan bukan keuntungan lain seperti Athletic League Polis untuk belia. Setelah asas ini mula meminta wang daripada penderma lain di luar keluarga Trump, ia diperlukan oleh undang-undang New York untuk mendaftar dengan kerajaan.

Ia adalah kenderaan yang sangat berbeza daripada Clinton Foundation berpangkalan di New York, yang mempunyai $ 354,000,000 dalam aset dan hampir 500 kakitangan. Ia telah bekerja untuk mengurangkan kos ubat-ubatan untuk orang-orang dengan HIV di negara-negara membangun, membasmi obesiti kanak-kanak di Amerika Syarikat dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, antara lain.

Trump menuduh Clinton yang rosak oleh penderma kepada Yayasan Clinton ketika dia Setiausaha Negara Amerika Syarikat dari tahun 2009 hingga 2013. Clinton telah menolak dakwaan Trump sebagai smear politik.

Terdapat ada bukti bahawa penderma asing ke asas diperolehi nikmat daripada Jabatan Negara manakala Clinton diketuai agensi. Walaupun beberapa penderma dapat untuk mendapatkan pertemuan dengan beliau atau pegawai-pegawai kanan Jabatan Negara, kadang-kadang dengan bantuan pegawai-pegawai kanan Clinton Foundation, Clinton telah berkata hakikat bahawa mereka telah didermakan kepada yayasan itu tidak memainkan peranan dalam keputusan beliau untuk bertemu dengan mereka .

Tetapi dasar yang tidak, seperti yang dijanjikan dalam perjanjian etika ditandatangani oleh Clinton untuk menjadi setiausaha negara, setiap tahun mendedahkan nama-nama semua penderma dan tidak mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada Jabatan Negara untuk derma baru dengan kerajaan asing.

Guidestar, perkhidmatan maklumat untuk organisasi bukan untung, baru-baru disediakan sebelah-sebelah menganalisis kedua-dua asas. Ia dianugerahkan Yayasan Clinton markah tertinggi untuk ketelusan, berkata organisasi telah menyediakan jumlah besar data mengenai keberkesanan program global.

The Trump Foundation, katanya, tidak menyediakan maklumat yang cukup untuk Guidestar untuk menilai keberkesanannya.

Di samping itu, Charity Navigator, perkhidmatan Kedudukan bukan keuntungan, telah memberikan Yayasan Clinton empat yang penilaian bintang, tertinggi, kerana ketelusan dan akauntabiliti kewangan.

ia tidak memberikan penilaian untuk Yayasan Trump kerana, perkhidmatan tersebut, ia adalah satu entiti berfokuskan keluarga.

(Pelaporan tambahan oleh Emily Flitter; Penyuntingan oleh Caren Bohan dan Jonathan Oatis)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.