Home / Keluarga / Alkohol tidak akan benar-benar menjejaskan peluang anda untuk hamil

Alkohol tidak akan benar-benar menjejaskan peluang anda untuk hamil

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Alcohol won’t really hurt your chances of getting pregnant

minum adalah OK apabila anda cuba untuk mempunyai bayi. Kajian menunjukkan bahawa minum sederhana tidak menjejaskan kesuburan.

Kanak-kanak

Walaupun garis panduan semasa menggalakkan wanita untuk berhenti minum ketika cuba untuk hamil, satu kajian baru menunjukkan Denmark menyerah alkohol boleh tidak perlu bagi meningkatkan peluang untuk hamil.

Wanita dalam kajian ini yang minum sehingga 14 minuman seminggu adalah hanya sebagai mungkin sebagai orang-orang yang tidak minum sama sekali untuk hamil pada bulan pertama cuba .

“Kami memberitahu wanita tidak makan makanan laut, atau mengambil terlalu banyak kafein ketika cuba untuk hamil,” kata Dr Christina Porucznik Universiti Utah di Salt Lake City, Amerika Syarikat. “Jadi ia menenangkan untuk mengetahui bahawa jika mereka minum sedikit alkohol, ia tidak akan menghalang mereka daripada hamil.”

maka Maryam mengingatkan bahawa wanita yang berfikir mereka mungkin hamil masih harus menghadkan pengambilan alkohol mereka .

“Dalam kajian ini, mereka memberi tumpuan kepada minum sebelum anda hamil. Tetapi kita tahu bahawa alkohol boleh menjadi berbahaya untuk janin, “kata Porucznik, yang mengkaji kesan-kesan alam sekitar pada kehamilan tetapi yang tidak terlibat dalam penyelidikan semasa.

Women who have 14 servings of hard liquor still have a good chance of getting pregnant, says study.

Wanita yang mempunyai 14 hidangan minuman keras masih mempunyai peluang yang baik untuk hamil, kata kajian.

Lead pengarang Dr Ellen Mikkelsen, penyelidik kanan di Jabatan Epidemiologi Klinikal di Universiti Aarhus di Denmark, tidak bertindak balas terhadap permintaan untuk mendapatkan komen.

Para penyelidik menganalisis data kajian kebangsaan yang dikumpul daripada 2007 hingga 2016 daripada 6120 wanita Denmark, umur 18 hingga 40, yang berada dalam hubungan yang stabil dengan lelaki dan cuba untuk hamil.

Sebagai sebahagian daripada kaji selidik, mereka diminta untuk mempertimbangkan pengambilan alkohol mereka pada bulan sebelumnya dan melaporkan secara purata berapa banyak hidangan alkohol mereka dimakan setiap minggu.

yang dimaksud dengan “satu hidangan” yang berbeza-beza bergantung kepada jenis minuman: bir (330ml, atau kira-kira 11 oz), wain merah atau putih (120ml; kira-kira 4 oz), wain pencuci mulut (50ml; kira-kira 2 oz), dan minuman keras (20ml;. kira-kira 1 oz)

Penyelidik juga menyumbang faktor risiko termasuk umur, kitaran haid kekerapan, kekerapan dan masa seks , pengambilan kafein dan kaedah terakhir kawalan kelahiran. Tetapi mereka tidak mengkaji tabiat alkohol rakan lelaki

Pada akhir kajian, 4,210 wanita, atau 69%, telah mendapat hamil

fekundabiliti -.. Kebarangkalian untuk hamil dalam kitaran haid tunggal – adalah sama selagi wanita digunakan kurang daripada 14 hidangan seminggu minuman keras, penyelidik mendapati

Beer, no matter how much consumed, does not harm a woman's fertility.

Beer, tidak kira berapa banyak dimakan, tidak membahayakan. kesuburan wanita.

Pengambilan bir dan wain dibuat “apa perubahan jelas” kepada fekundabiliti tidak kira berapa banyak wanita dimakan, mereka ditemui.

kajian ini tidak direka untuk mengkaji kesan pesta minum-minum minum kepada kesuburan, penulis ambil perhatian dalam The BMJ.

Dr Lynn Westphal, yang mengkaji isu-isu kesuburan di kalangan wanita di Pusat perubatan Universiti Stanford di California tetapi tidak terlibat dengan kajian ini, tidak terkejut dengan penemuannya.

“Ini pengetahuan umum bahawa wanita hamil walaupun ketika minum,” katanya.

untuk wanita yang ingin hamil, ia adalah yang paling penting untuk berfikir tentang hidup gaya hidup yang sihat, kata Westphal.

“Ia adalah masa yang baik untuk wanita untuk mengurangkan alkohol, terutamanya bagi mereka yang minum banyak,” katanya.

“Jika mereka sedar tabiat minum mereka, mereka ‘mudah-mudahan akan menjadi sedar akan berhenti sebaik sahaja mereka hamil. “- Reuters / Linda Thrasybule

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *