Home / Berita / aktivis Hong Kong Joshua Wong yang diadakan di Thailand ‘

aktivis Hong Kong Joshua Wong yang diadakan di Thailand ‘

Joshua Wong. -AFP filepic

Joshua Wong. AFP Gambar fail

BANGKOK: Hong Kong demokrasi aktivis Joshua Wong telah ditahan setibanya di junta yang dikendalikan oleh Thailand, parti dan aktivis beliau berkata Rabu, di mana beliau adalah disebabkan di acara-acara menandakan ulang tahun tindakan keras tentera.

The Wong berkaca mata, 19, terkenal kerana peranannya merangsang pada 2014 pro-demokrasi “pergerakan payung” di bandar ini, telah diadakan kerana dia mendarat di lapangan terbang Suvarnabhumi Bangkok lewat Selasa, partinya Demosisto berkata dalam satu kenyataan, memetik seorang aktivis Thai pelajar, Netiwit Chotipatpaisal, yang adalah disebabkan untuk bertemu dengannya.

Demosisto “mengutuk keras kerajaan Thai untuk tidak munasabah mengehadkan kebebasan Wong dan kanan untuk masuk, dan meminta pembebasan segera Wong,” kata kenyataan itu.

Menurut laman Facebook beliau, Netiwit pergi ke lapangan terbang lewat kelmarin untuk bertemu Wong tetapi selepas menunggu beberapa jam kakitangan penerbangan memberitahukan kepadanya Hong Konger ditahan.

“Kami kemudian meminta polis pelancong, yang memberitahu kami beliau ditahan di imigresen dan bahawa kita tidak boleh menghubungi Yosua.”

Polis “memberitahu kita bahawa ada surat bertulis daripada kerajaan China kepada kerajaan Thai mengenai orang ini. “

ketua polis imigresen Thai berkata, dia tidak lagi sedar kejadian itu, ketika dihubungi AFP.

Penahanan jelas datang hampir setahun selepas Hong Kong penjual buku hilang semasa bercuti di Thailand.

Beliau kemudian muncul semula di China, salah satu daripada beberapa lelaki ditahan oleh pihak berkuasa China ke atas penglibatan mereka dalam jualan tajuk kritikal pemimpin Beijing.

Wong adalah antara tiga pemimpin pelajar disabitkan pada Ogos lebih storming 2014 daripada perkarangan ibu pejabat kerajaan, satu peristiwa yang didahului bantahan besar-besaran yang membawa banyak bandar terhenti selama lebih daripada dua bulan.

Pada 2016, beliau bersama-diasaskan Demosisto, pihak menyeru untuk referendum mengenai masa depan Hong Kong, termasuk pilihan untuk kemerdekaan -. Kemarahan China, yang memegang cengkaman yang ketat ke atas bandar separa autonomi

Wong Demosisto rakan sekerja, Nathan Undang-undang berusia 23 tahun, bulan lalu menjadi ahli parlimen muda Hong Kong selepas dipilih ke Majlis Undangan di bandar ini.

Wong adalah kerana bercakap di acara Khamis di Bangkok menandakan ulang tahun ke-40 pembunuhan beramai-ramai pelajar pro-demokrasi dengan pasukan keselamatan dan militia pendukung raja.

The Thammasat pembunuhan beramai-ramai 6 Oktober 1976, masih menjadi isu amat sensitif dalam sejarah baru-baru ini darah flecked Thailand.

Thailand telah dikendalikan oleh tentera sejak rampasan kuasa 2014.

pemimpin tentera Its telah cosied sehingga kuasa besar serantau Beijing, yang telah menawarkan sokongan diplomatik dan pelaburan asing yang besar ke Bangkok.

Siaran Segera menggesa Wong Sophie Richardson, pengarah China Hak Asasi Manusia Watch berkata dia ditangkap “sedih menunjukkan bahawa Bangkok sanggup melakukan bidaan Beijing.”

Pada bulan Julai 2015 Thailand dihantar pulang lebih 100 etnik Uighur yang melarikan diri China.

Kumpulan hak asasi berkata minoriti Muslim banyak ditindas di China dan selama bertahun-tahun digunakan kerajaan Asia Tenggara sebagai jalan keluar dan seterusnya ke Turki dan di tempat lain.

Bulan berikutan bom di sebuah kuil popular membunuh 20 orang di pusat Bangkok -. Kebanyakannya pelancong China yang berasal dari

Dua lelaki dalam perbicaraan untuk serangan yang Uighurs, walaupun kerajaan Thai berkata tidak ada hubungan antara pengusiran dan bom. AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia