Home / Teknologi / Airbnb menimbulkan US $ 555mil untuk berkembang di peringkat global

Airbnb menimbulkan US $ 555mil untuk berkembang di peringkat global

Global ambition: The money was expected to be used to fuel growth and international expansion of Airbnb. — Reuters

cita-cita Global: wang itu dijangka digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan pengembangan antarabangsa Airbnb. – Reuters

SAN FRANCISCO: Perkongsian Home gergasi Airbnb sahaja berjaya mengutip US $ 555mil (RM2.27bil) dan memohon lebih dalam satu pusingan pembiayaan yang menghargai syarikat US $ 30bil (RM123.21bil), sumber yang rapat dengan syarikat itu memberitahu AFP.

Permulaan berpangkalan di San Francisco telah diambil dalam US $ 555.46mil (RM2.28bil) melalui pusingan pembiayaan peribadi yang dilancarkan pada akhir bulan Julai dan kekal terbuka, menurut kenyataan oleh syarikat Khamis dengan Sekuriti dan US Suruhanjaya Exchange.

Pusingan pembiayaan boleh mencecah US $ 850mil (RM3.49bil), kata sumber itu kepada AFP.

Wang yang diambil dijangka digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan pengembangan antarabangsa Airbnb.

Satu cabang pelaburan titan internet Google dan Technology Crossover Ventures adalah antara penyokong mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan itu, menurut sumber itu.

A nilai US $ 30bil (RM123.21bil) – berdasarkan apa kepentingan dalam syarikat itu pelabur mendapatkan untuk wang mereka – membuat Airbnb permulaan di Lembah Silikon yang paling berharga di sebalik perjalanan perkongsian titan Uber, yang telah dilaporkan bernilai US $ 68bil (RM279.27bil).

Airbnb mempunyai nilai US $ 25.5bil (RM104.72bil) semasa AS $ 100 juta (RM410.70mil) pusingan pembiayaan pada November 2015.

Syarikat yang berpangkalan di San Francisco, yang dikendalikan oleh pengasas Brian Chesky, berharap untuk mulai menampilkan keuntungan tahun fiskal ini. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia