Home / Kesihatan / Ahli-ahli sains mengkaji poo manusia untuk mengetahui apa yang membuatkan kita lemak

Ahli-ahli sains mengkaji poo manusia untuk mengetahui apa yang membuatkan kita lemak

Scientists study human poo to find out what makes us fat

kepelbagaian bakteria terdapat dalam najis manusia boleh memberitahu ahli-ahli sains lebih lanjut mengenai obesiti.

Kesihatan

Ahli-ahli sains telah menemui pautan baru antara kepelbagaian bakteria di dalam tinja manusia – microbiome najis manusia -. dan tahap jenis berbahaya lemak badan

dalam kajian yang boleh membantu menjelaskan mengapa masalah berat badan berlebihan dan obesiti cenderung untuk berjalan dalam keluarga, ahli-ahli sains berkata tahap yang tinggi lemak visceral (lemak badan disimpan dalam organ-organ di kawasan perut seperti hati, usus pankreas) – yang dikaitkan dengan risiko penyakit kronik – telah disambungkan kepada yang mempunyai rangkaian yang agak kecil bakteria dalam najis

dalam erti kata lain, mereka yang mempunyai lebih banyak kepelbagaian bakteria dalam najis mereka mempunyai tahap yang lebih rendah lemak visceral, menurut kajian yang disiarkan dalam jurnal Genom Biologi .

lemak visceral adalah berbahaya kerana ia terletak organ sekitar penting seperti hati, pankreas dan usus. Ia dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi kencing manis dan penyakit jantung.

When you have more diverse gut bacteria in you, you have a lower risk of obesity, says study.

Apabila anda mempunyai bakteria usus yang lebih pelbagai dalam anda, anda mempunyai risiko yang lebih rendah obesiti, kata kajian.

Para saintis menggunakan data daripada sampel najis daripada 1,313 kembar sudah terlibat dalam projek penyelidikan yang besar yang dikenali sebagai TwinsUK.

Mendapatkan maklumat DNA mengenai mikrob najis dari sampel, mereka berbanding kepada enam langkah obesiti, termasuk indeks jisim badan, visceral dan tahap lemak yang lain, dan atas untuk menurunkan nisbah lemak badan. Mereka mendapati pautan kuat dengan lemak visceral.

Michelle Beaumont, yang mengetuai kerja di King College London, berkata ia menunjukkan “hubungan yang jelas antara kepelbagaian bakteria dalam najis dan penanda obesiti dan risiko kardiovaskular.”

Tetapi dia memberi amaran bahawa kerana ini adalah satu kajian pemerhatian, ia tidak boleh memberi apa-apa mekanisme penyebab untuk bagaimana usus dan bakteria najis mungkin memberi kesan kepada lemak.

Jordana Bell, juga dari jabatan penyelidikan kembar Raja, berkata lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami dengan tepat bagaimana mikrob usus mempengaruhi kesihatan manusia dan untuk meneroka cara yang mungkin baru untuk mencegah obesiti

kajian lanjut juga akan membantu dalam menyiasat peranan mungkin untuk prosedur seperti pemindahan najis -. rawatan kini digunakan pada pesakit dengan jangkitan yang dipanggil C.difficile kolitis yang menggantikan microbiome najis yang tidak sihat mereka dengan yang sihat daripada penderma. – Reuters / Kate Kelland

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *