Home / Berita / agensi penerbangan PBB snubs Taiwan di tengah-tengah kebuntuan dengan China

agensi penerbangan PBB snubs Taiwan di tengah-tengah kebuntuan dengan China

TAIPEI / MONTREAL (Reuters) – Taiwan tidak dijemput ke mesyuarat jemaah yang Amerika agensi penerbangan negara, tanda terbaru tekanan China membawa untuk membincangkan mengenai kerajaan kemerdekaan berhaluan baru pulau sendiri memerintah ia melihat sebagai wilayah murtad.

diplomatik terpencil Taiwan bukan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang mengiktiraf China. China, seterusnya, melihat, perempuan murtad Taiwan sebagai patut diambil semula dengan kekerasan jika perlu, terutamanya jika ia membuatkan bergerak ke arah kemerdekaan.

The Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) berkata persiapan untuk perhimpunan itu, yang dijadualkan dari 27-07 september Oktober di Montreal, tidak mengikut corak yang lebih awal daripada mesyuarat itu sebelum ini pada 2013, apabila China telah meminta Taiwan yang akan dijemput.

“ICAO berikut Bangsa-Bangsa Bersatu ‘dasar’ Satu China ‘,” kata ketua komunikasi agensi itu, Anthony Philbin, kepada Reuters dalam e-mel. “Walaupun perkiraan telah dibuat bagi kehadiran mereka (ke-38) sesi terakhir perhimpunan itu, tiada apa-apa perkiraan untuk yang satu ini.”

Kementerian Luar Taiwan dan pejabat presiden dijangka mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu di kemudian hari Jumaat.

Kementerian Luar China tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

keengganan China untuk membiarkan Taiwan menghadiri mesyuarat itu adalah politik simbolik. Ia datang sebagai tekanan China Taiwan Presiden Tsai Ing-wen untuk mengalah kepada ‘satu China’ prinsip dihargai di Beijing, yang membayangkan Taiwan adalah sebahagian daripada China.

Sejak Mei, apabila Tsai dan Parti Progresif Demokratik beliau, yang secara tradisinya nikmat kemerdekaan daripada China, mengambil alih kuasa, China telah menggantung saluran komunikasi rasmi dengan Taiwan, walaupun permintaan di pulau ini untuk mengekalkan dialog.

pemulihan hubungan baik antara China dan Taiwan dalam tempoh lapan tahun-tahun sebelumnya, apabila kerajaan di pulau ini telah dikendalikan oleh Nasionalis mesra China, telah mula pudar di bawah DPP.

Selepas menang pilihan raya januari Chai, China memulihkan hubungan pada bulan Mac dengan kecil negeri barat Afrika Gambia, bekas sekutu Taiwan, isyarat menamatkan satu gencatan senjata tidak rasmi diplomatik.

(Laporan oleh Allison Lampert di Montreal; Penulisan oleh J.R. Wu; Penyuntingan oleh Clarence Fernandez)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *