Home / Kesihatan / Adalah latihan kekuatan selamat untuk remaja?

Adalah latihan kekuatan selamat untuk remaja?

Is strength training safe for teenagers?

aktiviti otot pengukuhan seperti latihan berat badan boleh memberi manfaat kepada remaja. Photo: TNS

Kanak-kanak

Anak perempuan saya adalah 15 dan mengangkat berat dengan kerap untuk tinggal di bentuk. Akhir-akhir ini, dia mengadu tentang kesan regangan pada kakinya akibat mengangkat berat. Dia tidak suka bagaimana mereka melihat, tetapi saya lebih bimbang bahawa dia melakukan terlalu banyak. Adalah latihan berat badan yang sihat untuk kanak-kanak perempuan yang sedang membesar? Berapa banyak yang terlalu banyak?

aktiviti otot-pengukuhan, seperti mengangkat berat, boleh memberi manfaat untuk remaja. Tetapi mengangkat berat bukan satu-satunya cara untuk meningkatkan kekuatan. Galakkan anak anda untuk mempertimbangkan pelbagai latihan beliau untuk memasukkan lain-lain jenis latihan kekuatan.

Yang mungkin mengurangkan risiko kesan sampingan yang tidak diingini, seperti stretch mark, yang boleh datang dari melakukan hanya satu aktiviti.

Juga, pengukuhan otot tidak boleh menjadi satu-satunya kegiatan anak muda yang menggunakan untuk tinggal di bentuk. Ia perlu menjadi sebahagian daripada program kecergasan keseluruhan yang merangkumi aktiviti aerobik juga.

Secara umum, senaman rutin yang selamat dan berkesan untuk remaja melibatkan latihan kekuatan tiga kali seminggu pada hari bukan berturut-turut. Anakmu boleh menukar sehingga aktiviti beliau sepanjang minggu ini dan masih terus membina kekuatan

Sebagai contoh, dengan beberapa aktiviti, dia boleh menggunakan berat badan sendiri untuk ketahanan -.. latihan badan-berat teknik dipanggil

Contohnya termasuk latihan-latihan seperti tali atau memanjat pokok, berayun di bar atau peralatan taman permainan lain, permainan seperti tarik tali perang, pushups, squats, lunges, crunches perut, tarik-up atau langkah-up.

Satu lagi pilihan adalah untuk bekerja otot menggunakan rintangan tiub. A, mudah alih, murah alat kekuatan-latihan ringan, tiub menyediakan rintangan apabila regangan-ed. Rintangan tiub boleh digunakan untuk mengukuhkan hampir mana-mana kumpulan otot.

Apabila anak anda mengangkat berat, mereka boleh menjadi berat percuma atau sebahagian daripada mesin berat. Adalah penting bahawa yang terlatih menyelia profesional angkat berat untuk memastikan remaja menggunakan teknik yang betul dan mengangkat jumlah yang sesuai berat badan.

Secara keseluruhan, latihan kekuatan adalah selamat untuk remaja. Kadar kecederaan adalah rendah, dengan kecederaan yang paling biasa yang berkaitan dengan penyeliaan yang tidak memadai atau arahan, menggunakan teknik yang tidak betul, atau cuba untuk mengangkat berat badan terlalu banyak.

Pada masa lalu, terdapat beberapa kebimbangan bahawa pengukuhan otot mungkin mempunyai kesan negatif kepada pertumbuhan remaja, tetapi kajian baru-baru ini telah mendapati bahawa pertumbuhan tidak dipengaruhi oleh latihan kekuatan.

untuk mengurangkan risiko kecederaan, ia adalah yang terbaik untuk melakukan 10 hingga 15 minit memanaskan badan cahaya senaman aerobik sebelum latihan kekuatan

Peregangan tidak semestinya diperlukan sebelum pengukuhan.; bagaimanapun, regangan boleh dilakukan selepas itu dengan sekurang-kurangnya 30 saat regangan setiap kumpulan otot.

Selain meningkatkan kekuatan, remaja boleh mendapat pelbagai manfaat dari latihan kekuatan tetap, seperti ketahanan fizikal yang lebih baik, meningkatkan diri -esteem dan lebih tinggi keyakinan diri.

Remaja yang terlibat dalam latihan kekuatan tetap sering melihat peningkatan dalam berat tahap kolesterol, tekanan darah, gula darah dan badan mereka.

Kajian telah mendapati mereka cenderung untuk prestasi yang lebih baik di sekolah, dan mereka mempunyai tahap yang lebih rendah daripada kemurungan dan kebimbangan daripada remaja lain.

otot pengukuhan juga menyumbang kepada membina kekuatan tulang. Ini adalah amat penting untuk remaja, kerana 95% daripada jisim tulang seseorang terkumpul pada akhir tahun-tahun remaja.

Untuk mencapai kecergasan secara keseluruhan, aktiviti aerobik harus menjadi sebahagian daripada rutin anak perempuan anda. Tinggi kesan aktiviti aerobik juga menyediakan manfaat tambahan membina kekuatan tulang dalam remaja.

Matlamat baik untuk remaja sekurang-kurangnya satu jam sederhana dengan aktiviti fizikal yang lasak setiap hari, dengan sekurang-kurangnya tiga hari seminggu . aktiviti aerobik pada tahap yang kuat

senaman aerobik sederhana termasuk berjalan pantas; permainan yang memerlukan perhatian dan melontar, seperti besbol dan bola lisut; . Dan rekreasi aktif, seperti berkanu, mendaki, skateboarding atau inline skating

Contoh senaman aerobik yang bertenaga melompat tali; berjalan; bermain ski merentas desa; permainan yang melibatkan berjalan dan mengejar, seperti bola sepak bendera atau tag; dan sukan seperti bola sepak, hoki, bola keranjang, berenang dan tenis. – Mayo Clinic News Network / Tribune News Service

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia