Home / Pendidikan / 841 sekolah dijangka melaksanakan DLP

841 sekolah dijangka melaksanakan DLP

PUTRAJAYA: Lapan ratus empat puluh satu sekolah dijangka untuk melaksanakan Program Bahasa Dual (DLP) tahun depan, kata Timbalan Menteri Pelajaran Chong Sin Woon.

“program ini akan diperluaskan ke sekolah-sekolah yang ingin memohon dan telah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh kementerian.

” Ini bukan angka akhir kerana ada lebih banyak sekolah merayu untuk menjadi sebahagian daripada program ini, “katanya pada sidang media di pejabatnya hari ini selepas menerima memorandum daripada Persatuan Jawatankuasa Sekolah Bersatu Malaysia (Dong Zong).

Di bawah DLP, sekolah akan diberi pilihan untuk mengajar Sains, Matematik, Teknologi Maklumat dan Komunikasi, dan Reka Bentuk dan Teknologi dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak apabila Bajet membentangkan 2016 mengumumkan bahawa DLP yang akan ditawarkan di 300 sekolah perintis.

pada memorandum itu, pengerusi Dong Zong Temenggong Datuk Vincent Lau Lee Ming berkata, ia tidak sesuai untuk sekolah-sekolah jenis kebangsaan Cina untuk menjalankan program DLP pada dasar bahawa penggunaan sekolah ‘bahasa ibunda perlu dikekalkan.

“Jika kita menjalankan DLP di sekolah-sekolah Cina, ia akan memberi kesan kepada pelajar bahasa ibunda.

” kami juga merasakan bahawa pelajar perlu berkomunikasi dalam bahasa ibunda mereka untuk bersikap terbuka terhadap pelajaran mereka, “kata Lau.

Beliau berkata Dong Zong telah menjalankan kempen untuk mengumpul tandatangan daripada semua 1,298 sekolah-sekolah Cina, sambil menambah bahawa setakat ini, 1,004 sekolah telah ditandatangani.

“Kami telah meminta lembaga sekolah pengurusan dan ibu bapa dan guru persatuan untuk mengikrarkan bahawa DLP tidak akan dilaksanakan di sekolah mereka,” kata Lau.

Chong menekankan DLP bukan satu dasar yang dilaksanakan di semua sekolah, mengatakan bahawa ia adalah di bawah Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan projek Bahasa Inggeris untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar.

“Oleh itu, tidak ada unsur paksaan dalam melaksanakan DLP.

“Sekolah yang tidak mahu untuk menjalankan program ini tidak akan dipaksa untuk berbuat demikian oleh kementerian,” katanya.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof berkata, kali terakhir tahun DLP itu hanya akan ditawarkan kepada sekolah kebangsaan yang memenuhi tiga kriteria -. sumber yang sesuai, guru-guru yang boleh mengajar dalam bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, dan ibu bapa yang menyokong program ini

Dr Khair berkata sekolah vernakular boleh mengambil bahagian dalam program ini selagi mereka memenuhi tahap penguasaan Bahasa Malaysia yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan.

Chong berkata tidak semua sekolah-sekolah yang memohon akan diluluskan untuk menjalankan DLP.

“Walaupun jika sekolah yang telah diluluskan untuk melaksanakan program ini, kami akan menentukan berapa banyak kelas akan dijalankan dalam bahasa Inggeris, “katanya, sambil menambah bahawa kementerian tidak mempunyai sasaran dalam melaksanakan program ini.

pada Highly Program Immersive, yang bertujuan untuk mengukuhkan Bahasa Inggeris dengan meningkatkan jam penggunaan di luar bilik darjah, Chong berkata, ini akan dilaksanakan di semua sekolah.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia