Home / Artikel / 7 Senarai Filem Paling Kontroversi Di Dunia.

7 Senarai Filem Paling Kontroversi Di Dunia.

Walaupun filem pada sebenarnya bertujuan untuk memberi hiburan, namun terdapat juga sesetengah filem yang memaparkan adegan-adegan yang kurang menyenangkan atau menyinggung perasaan penonton sehingga menyebabkan filem tersebut terpaksa diharamkan dari ditayangkan.

Sekiranya di Malaysia, Lembaga Penapisan Filem (LPF) juga sentiasa memantau dan menapis filem-filem yang berunsurkan seksual, keganasan, politik atau budaya sosial sebelum ia ditayangkan.

Berikut merupakan senarai lapan buah filem antarabangsa dan juga tempatan yang diharamkan ditayang di Malaysia dan beberapa buah negara lain di dunia.

1. I Spit On Your Grave

Filem yang mengisahkan tentang seorang wanita yang membalas dendam terhadap sekumpulan lelaki yang merogolnya ini bukan sahaja diharamkan di Malaysia, malah terdapat banyak negara lain yang turut mengharamkan tayangan filem ini antaranya Singapura, Thailand, China, New Zealand dan banyak lagi. Ini kerana filem arahan Steven R. Monroe ini didakwa mengeksploitasi golongan wanita.

2. The Exorcist

Filem ini mengisahkan tentang perubahan dramatik dan berbahaya dalam tingkah laku dan fizikal anak perempuannya yang berumur 12 tahun.

3. Salo or the 120 Days of Sodom

Sekumpulan fasis menculik sembilan remaja lelaki dan perempuan dan menyeksa mereka dengan penyeksaan fizikal, mental dan seksual selama 120 hari.

4. Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust adalah filem seram Itali yang dikeluarkan pada tahun 1980. Filem ini diarahkan oleh Ruggero Deodato, yang lebih dikenali sebagai “Monsieur Cannibal.” Deodato terkenal kerana mengarahkan filem seram.

5. The Clockwork Orange

6. Innocence of Muslims

“Innocence of Muslims” adalah film pendek anti-Islam yang ditulis dan dihasilkan oleh Nakoula Basseley Nakoula.

7. Noah

Filem yang memaparkan jalan cerita berasaskan kepada kisah hidup Nabi Nuh A.S ini mendapat kritikan hebat daripada negara-negara Islam di dunia berikutan memaparkan ilustrasi atau wajah Nabi Nuh yang sememangnya bertentangan dengan Garis Panduan Penapisan Filem Kementerian Dalam Negeri dan selaras dengan Garis Panduan Penapisan Kandungan Bahan-Bahan Penyiaran Berunsur Islam yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Selain Malaysia, beberapa negara di Timur Tengah seperti Qatar, Bahrain, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan banyak lagi telah mengharamkan tayangan filem yang dibintangi Russel Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins dan Emma Watson. Malah institusi terkenal Islam di Mesir, Al-Azhar turut mengeluarkan fatwa yang mengharamkan filem ini.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia