Home / Berita / ‘6% kadar faedah adalah adil’

‘6% kadar faedah adalah adil’

PUTRAJAYA: faedah pinjaman maksimum 6% dianggap Kadar adil bagi pemaju untuk mengenakan pembeli rumah.

“Kami masih mendapat maklum balas untuk melihat kepada apa yang merupakan kadar yang boleh diterima. Tetapi kira-kira, berdasarkan maklum balas awal, saya fikir pemaju perlu mengenakan sehingga kadar faedah 6% sahaja, “kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.

Menteri itu merasakan bahawa pemaju mempunyai lesen pinjaman wang tidak mencari keuntungan daripada faedah.

“Mereka lebih mengambil berat tentang menjual hartanah mereka. Pinjaman yang ditawarkan adalah untuk membantu pembeli rumah merapatkan jurang dengan menutup wang deposit, “kata Noh pada sidang akhbar di sini semalam.

Beliau berkata, Akta Pemberi Pinjam Wang menyatakan bahawa sebagai Menteri, beliau mempunyai kuasa untuk memutuskan apa yang kadar faedah yang boleh diterima.

“Di bawah Akta tersebut, ia menyatakan bahawa pemberi pinjaman wang itu boleh mengenakan maksimum 18% kadar faedah jika tanpa cagaran, atau 12% dengan cagaran.

“Media dan orang ramai disimpan menonjolkan kadar faedah maksimum yang dibenarkan, tetapi anda mesti tahu bahawa sebagai menteri, saya mempunyai kuasa untuk menetapkan kadar faedah serta tempoh bayaran balik pinjaman,” katanya.

Noh menegaskan bahawa pinjaman yang diberikan oleh pemaju adalah hanya untuk membantu pembeli rumah menutup “baki 20% atau 30%” yang tidak diberikan oleh bank.

“Secara umumnya, bank tidak akan memberi 100% pinjaman kepada pembeli rumah. Biasanya ia adalah 70% atau 80%. Di mana pembeli rumah mendapatkan baki 20% atau 30%? Mereka meminjam daripada saudara-mara mereka, keluarga, rakan-rakan, atau membuat pinjaman peribadi.

“Oleh itu, Akta membolehkan pemaju untuk memberi pinjaman peribadi untuk menampung keseimbangan ini,” jelas Noh.

Awal bulan ini, dilaporkan bahawa Noh berkata pemaju boleh memberi pinjaman kepada pembeli hartanah.

Beliau kemudiannya telah diminta untuk menjelaskan perkara itu kepada Kabinet, yang kemudiannya mengarahkan kementeriannya untuk mengkaji semula dan memperbaiki dasar yang telah wujud di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang.

“Kami sedang mengkaji dengan teliti dan melihat keberkesanannya. Kami akan mendapatkan maklum balas daripada semua pihak termasuk pemaju dan Bank Negara, “kata Noh, walaupun beliau enggan memberi tempoh masa yang apabila kajian itu akan selesai.

Sebelum itu, beliau menyerahkan surat pelantikan kepada lima presiden baru Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah dan tujuh presiden baru Tribunal Pengurusan Strata.

Noh berkata, Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah telah berjaya diselesaikan 40.536 kes, yang merupakan 98% daripada 40.923 kes, sejak 1 Jan, 2003.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia