Home / Makanan / 5 wiski Scotch baru untuk rakyat Malaysia menikmati

5 wiski Scotch baru untuk rakyat Malaysia menikmati

5 new Scotch whiskies for Malaysians to enjoy

The Glenlivet Cipher digelar ‘wiski paling misteri dunia’. Photo: Pernod Ricard Malaysia

Makanan

Apa sebulan ia telah untuk kekasih wiski. September menyaksikan pelancaran Malaysia bukan satu, bukan dua, tetapi lima ungkapan wiski malt tunggal baru daripada empat kilang penyulingan yang berbeza.

Dari edisi terhad daripada The Glenlivet dan Glenfarclas, untuk penambahan kepada julat teras The Macallan dan Glen Grant, pencinta wiski Malaysia mempunyai cukup beberapa wiski baru untuk menikmati.

The Glenlivet Cipher

Digelar “wiski paling misteri di dunia”, Glenlivet Cipher dilancarkan di acara Glenlivet Penjaga eksklusif di pincang, Plaza Damansara, Kuala Lumpur awal bulan lepas.

Dikeluarkan tanpa maklumat tong kecil, nota merasa, atau kenyataan umur, The Glenlivet Cipher kononnya mencabar peminat wiski menggunakan semua deria mereka untuk memecahkan kod profil rasa malt tunggal misteri ini.

dalam kenyataan akhbar, The Glenlivet master penyuling Alan Winchester berkata, “Semua deria anda akan diuji, kerana anda memecahkan kod nota rahsia merasa.”

Dibungkus dalam, botol matt hitam sejuk yang berpandangan dengan label direka untuk kelihatan seperti teka-teki perkataan, Cipher pasti kelihatan baik.

Tetapi bagaimana pula dengan wiski? Well, dari apa yang kita boleh memberitahu pada malam, wiski itu sendiri adalah sukatan cukup baik.

Pada hidung, saya mendapat bau yang amat menggalakkan daripada kismis, dan juga pada catatan awal. Pada lelangit, terdapat nota vanila manis dan sedikit seperti kuki dengan petunjuk rempah pada akhir

Bit menghairankan ialah apabila saya menambah beberapa titik air untuk membukanya -. Entah bagaimana, ia berbau seperti bar buah-buahan dan kacang coklat!

The Glenlivet Cipher harga runcit RM780 setiap botol, termasuk 6% GST. Terhad kepada 33,000 botol di seluruh dunia, hanya 110 botol yang terdapat di Malaysia, dan dengan itu, Cipher akan pertama dibuat kepada The Glenlivet Penjaga, sebelum dikeluarkan untuk pembelian runcit di kedai-kedai terpilih.

The Glenlivet Penjaga adalah masyarakat wiski untuk peminat jenama, dengan peristiwa-peristiwa merasa biasa untuk kedua-dua pecinta wiski dan pemula sama. Untuk mendaftar, sila layari www.theglenlivet.com/register.

Glenfarclas £ 511.19s.0d Keluarga Reserve

Ia tidak selalunya penyulingan yang kekal dalam keluarga yang sama selama 150 tahun, dan apabila Glenfarclas mencapai kejayaan pada tahun lepas, ia diperingati majlis itu dengan melepaskan Rizab Keluarga Glenfarclas £ 511.19s.0d.

The Glenfarclas 511.19s.0d Family Reserve commemorates 150 years of Glenfarclas. Photo: Handout

The Family Reserve Glenfarclas 511.19s.0d memperingati 150 tahun Glenfarclas.

Semasa merasa khas di The Social di TREC KL, pengurus jualan dan pemasaran Glenfarclas ‘Ian McWilliam berkata £ 511.19s.0d sebenarnya jumlah yang dibayar oleh John Grant, yang pertama generasi keluarga yang membeli penyulingan pada tahun 1865.

Terhad kepada 10,000 botol di seluruh dunia, wiski telah mendapat permintaan tinggi sejak dilepaskan, dan akhirnya berjaya ke Malaysia melalui Single & Available.

Ia dijual pada harga RM580 setiap botol, dan sebenarnya campuran wiski dari lima dekad yang berbeza, kebanyakannya dari pangkal sherry pertama diisi.

wiski ini mempunyai cukup manis, hidung sherry kaya berbeza dan di depan. Pada lelangit, terdapat petunjuk daripada gula-gula coklat, dan keseimbangan yang baik nota sherry buah, yang selesai sedikit kering, tetapi dengan yang komen sherry berbeza datang melalui pada akhirnya.

Jika anda ingin mempunyai rasa yang wiski, ia akan menjadi salah satu daripada wiski ditampilkan di Single And Terdapat Bangsar Shopping Centre bulanan Whisky Fling pada 5 Okt 06:00-08:00. RM30 akan membawa anda penerbangan Warisan Glenfarclas dan Rizab Keluarga Glenfarclas £ 511.19s.0d. Pilihan lain adalah RM30 untuk Kilchoman Makhir Bay dan Kilchoman Sanaig.

The Macallan Double tong kecil 12 Years Old

Sepanjang minggu lepas, The Macallan dihoskan acara dipanggil Toast The Macallan, yang juga berkhidmat sebagai pelancaran jenama baru Macallan 12 Year Old Double tong kecil bersuara.

The Macallan Double Cask 12YO uses a blend of whiskies matured in American oak and Spanish oak casks. Photo: The Star/Michael Cheang

The Macallan Double tong kecil 12YO menggunakan campuran wiski matang dalam oak Amerika dan tong oak Sepanyol. Photo: The Star / Michael Cheang

Diadakan di Ritz-Carlton KL dari 27 September – 1 Oktober ini, para tetamu telah disajikan dengan pembentangan mengenai proses dan falsafah wiski membuat The Macallan, dan merasa berpandu tiga 12 Tahun ungkapan yang Macallan Lama -. Tahun Old Macallan Fine Oak 12, Tahun Macallan Double tong kecil 12 Old, dan Tahun Macallan Sherry 12 Old, serta melayan jarang berlaku pada akhirnya, tong kecil Rare Macallan

The Macallan Double tong kecil 12YO kononnya gabungan wiski matang dalam tong sherry-berpengalaman diperbuat daripada kayu daripada “dua dunia” – oak Amerika, dan oak Sepanyol. Ia agak sukatan menyenangkan – dengan lembut, hidung sedikit honeyish, diikuti dengan buah-buahan gelap, gula-gula, vanila, sedikit sedikit rasa kacang pahit pada lelangit. The Double tong kecil adalah seperti keseimbangan antara lebih ringan, lebih halus Fine Oak 12YO dan sherriness yang lebih kaya daripada Sherry 12YO.

Glen Grant 12 Tahun Lama dan 18 Tahun Lama

Glen Grant penyuling tuan dan pengisar Dennis Malcolm telah bekerja di kilang penyulingan selama lebih daripada setengah abad, dan merupakan salah seorang tokoh yang paling dihormati dalam industri Scotch.

didakwa mengembangkan teras Glen Grant pelbagai, Malcolm datang dengan Years Old Glen Grant 12 dan Years Old Glen Grant 18, yang dilancarkan di seluruh dunia tahun ini.

Malcolm melancarkan dua ungkapan baru semasa lawatan ke KL awal minggu ini, dan juga pembungkusan dan identiti jenama baru Glen Grant.

The Glen Grant 12YO baru dan 18yo merupakan sebahagian daripada usaha untuk melanjutkan rangkaian teras penyulingan ini. Photo: The Star / P. Nathan

Dalam temu bual selepas peristiwa itu, Malcolm berkata niatnya sentiasa meningkatkan pelbagai teras Glen Grant of bottlings, yang juga termasuk Reserve Glen Grant Major, yang Years Old Glen Grant 5, dan Glen Grant 10 Years Old.

“kami pernah mempunyai cukup pelbagai besar, sebelum kita dibeli oleh Chivas Brothers dalam tahun 70-an, yang digunakan roh kita terutamanya untuk mengadun sahaja,” katanya.

“Kemudian apabila Campari membeli penyulingan pada tahun 2007, mereka membuat pelaburan yang besar ke dalam penyulingan, dan terima kasih kepada yang, kami mempunyai peluang untuk melanjutkan julat sekali lagi.”

“The 12 Year Old mempunyai lebih pear dan epal di hidung, dengan badam dan nota sitrus. Pada rasa, ada vanila dan gula-gula, dengan sedikit kepedasan pada penamat, “katanya. “The 12YO mempunyai sedikit lebih sherry di dalamnya daripada 10, ia bukan hanya 10YO berumur tambahan dua tahun.

The 18yo, bagaimanapun, adalah wiski sama sekali berbeza. Berumur sepenuhnya dalam tong bekas bourbon, bunga pada hidung, dengan pastri hidung rempah ratus yang indah, ia mempunyai beberapa nota gula-gula vanila bagus pada lelangit, dan yang manis, pedas, kemasan buah.

Menurut Malcolm, 18yo yang dimaksudkan untuk menjadi benar-benar berbeza daripada 10YO dan 12YO.

“The 10YO mempunyai sherry, dan 12YO mempunyai sherry. Jadi saya kembali ke 5ok kami, dan berfikir, ‘itu hanya bourbon tong kecil, jadi mari kita lihat apa yang berlaku jika kita biarkan selama satu 18yo’, “katanya.


Michael Cheang menganggap tidak ada perkara seperti terlalu banyak ungkapan wiski. Menggugurkan beliau komen di laman Facebook Tipsy-Turvy (www.facebook.com/mytipsyturvy), atau mengikuti beliau di Instagram (@mytipsyturvy).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Incoming search terms:

kerja kosong malaysia