Home / Percutian / 5 tempat teratas dalam Sabah untuk melihat bintang

5 tempat teratas dalam Sabah untuk melihat bintang

Hounon Ridge, Bundu Tuhan di Kundasang. Photo: Luqman Al-Hakim

Adakah perjalanan ke tempat-tempat di hemisfera utara seperti Alaska, Iceland dan Greenland, untuk melihat aurora borealis (Cahaya Utara), atau ilmu bintang dalam Atacama Desert Chile, Afrika Selatan Taman Negara Kruger, dan New Mexico, Amerika Syarikat, cawan teh?

anda akan menjadi teruja untuk tahu, maka, bahawa anda mempunyai peluang untuk menikmati aktiviti kegemaran anda lebih dekat dengan rumah.

Pelancongan dan pengarah Kementerian Kebudayaan (KPK) Sabah pejabat Ag. Ahmad Zaki Abu Bakar berkata astro-pelancongan dan astro-fotografi (pelancongan astronomi dan fotografi) pantas menjadi popular dalam industri pelancongan.

Ahmad Zaki berkata, Sabah, dengan tahap yang rendah pencemaran cahaya dan kurang mendung langit, menjadikannya lebih mudah untuk astronomi dan fotografi peminat untuk menikmati dan menangkap langit malam dan ufuk. Ia boleh menjadi salah satu daripada lokasi yang terbaik di dunia untuk melihat bintang.

“Astro-pelancongan di Malaysia telah diilhamkan oleh Million Stars Hotel konsep, iaitu kira-kira pelancong bermalam di bawah kerlipan bintang, “ia menjelaskan dalam Perseid meteor pancuran yang baru-baru ini Melihat program Parti di Tip of Borneo di Simpang Mengayau, Kudat, Sabah. Program ini merupakan kerjasama antara KPK dan Stargazers Sabah.

str2x_alc_2409_Sabah_mustuse.PDF Menurut presiden Stargazers Sabah Dr Esmar Abdul Hamid, acara yang dibawa bersama-sama 500 ahli kelab, pelajar dan orang ramai untuk melihat fenomena ( di mana serpihan meteorit melanda atmosfera bumi pada kira-kira 64km ke 96km di atas permukaan planet, mewujudkan pertunjukan cahaya yang mempesonakan di lokasi dengan kurang gangguan dari sumber cahaya semula jadi dan buatan lain).

Terdapat pancuran meteor hampir setiap bulan , tetapi dua yang utama yang peminat astronomi biasanya berhati-hati adalah Perseids pada bulan Ogos, dan Geminids pada bulan Disember.

biasanya, viewings bergantung kepada keadaan cuaca. Jika ia mendung, anda tidak akan dapat melihat apa-apa; juga, cahaya semula jadi (dari bulan) dan lampu tiruan (dari lampu jalan, lampu kereta, lampu dan bangunan) akan mengurangkan jarak penglihatan. Jadi, tempat terbaik untuk stargaze adalah kawasan lapang seperti padang dan pantai, di mana tidak ada bangunan atau lain-lain sumber cahaya buatan.

Berikut adalah beberapa tempat di Sabah di mana anda boleh menikmati cerapan dan imej langit fotografi, dan . lebih

The Orion constellation over Mount Kinabalu as seen from the Kota Belud-Ranau Bypass to Kg Tambatuon.Photo: Dr Esmar Hj Abdul Hamid

The Orion buruj ke Gunung Kinabalu seperti yang dilihat dari Kota Belud-Ranau Bypass ke Kg Tambatuon.Photo: Dr Esmar Abdul Hamid

Satu tertentu tempat yang baik untuk melihat langit malam dan astro fotografi adalah Kawasan Pemuliharaan Silam Coast dan Felda Sahabat 16, Tambisan. Ini bandar pesisiran pantai juga mempunyai banyak tarikan lain. Selain daripada beberapa pasaran – pasaran ikan kering, sayur-sayuran dan buah-buahan pasaran, pasaran ayam dan pasar ikan – ada Kawasan yang berhampiran Danum Valley Conservation, di mana anda boleh pergi jungle-trekking, berenang di dalam sungai, pergi memerhati burung, dan menikmati lawatan hutan malam. Di Rizab Hidupan Liar Tabin, anda boleh pergi pada trek dalam hutan, melihat hidupan liar, dan melakukan penggambaran dan fotografi.

Kampung Jangkit, Kuala Penyu. Photo: Harris Jeffrey

Kampung Jangkit, Kuala Penyu. Photo: Harris Jeffrey

Semak langit di Taman Bukit Tawau (Tawau Hills Park), yang menawarkan kawasan perkelahan, tapak perkhemahan dan chalet. Taman ini mempunyai landskap gunung berapi lasak, dengan air panas dan air terjun yang hebat. Titik tertinggi adalah Gunung Magdalena. Kepada penduduk tempatan, taman ini juga dikenali sebagai Table, National Park, Taman Negara, Abacca atau No.4 Gudang.

Ini bandar ketiga terbesar di Sabah menawarkan kepesonaan dunia lama dan tarikan pelancong, seperti Tanjung Markets, Bell Tower, Tanah perkuburan Perang Jepun, Memorial konfrontasi, Muzium Koko Teck Guan, Hutan Simpan Ulu Kalumpang, Kawasan Pemuliharaan Lembangan Maliau, dan Taman Bukit Gemok (Park Gemok Bukit).

Kampung Marang Parang, Kudat. Photo: Harris Jeffrey

Kampung Marang Parang, Kudat. Photo:. Harris Jeffrey

Untuk melihat langit malam yang menakjubkan, kepala ke Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo), Kampung Marang Parang, Pantai Tindakon Dazang, Pantai Terongkongan dan Pantai Kulambu

Pantai Indarason Laut, Kudat. Photo: Christianto Soning

Pantai Indarason Laut, Kudat. Photo: Christianto Soning

Kudat, yang terletak di utara ibu Kota Kinabalu, pada asalnya didiami oleh kaum Rungus, sebahagian daripada orang-orang asli Kadazan yang secara tradisi tinggal di rumah panjang di pedalaman. Malah, nama Kudat yang berasal dari perkataan Rungus kutad yang merujuk kepada rumput kasar yang tumbuh dengan banyaknya di lokasi.

The bandar pantai terkenal dengan beberapa pantai yang paling bersih di negeri ini, termasuk Pasir Putih, Bak Bak dan Kalampunian. Ia juga terkenal dengan makanan laut yang segar. Selain mengalami budaya Rungus, tarikan pelancongan lain termasuk pasar besar, pasar ikan, Sidek Esplanade dan Kelab Golf Kudat.

Kampung Tambatuon, Kota Belud-Ranau Bypass. Photo: Luqman Al-Hakim

Kampung Tambatuon, Kota Belud-Ranau Bypass. Photo: Luqman Al-Hakim

Bersatu dengan bintang-bintang di Kampung Sangkir dan Melangkap. Di sepanjang Kota Belud-Ranau Bypass, terdapat satu lagi tempat yang baik.

Silalah ke Kampung Tambatuon, yang terletak di kaki Gunung Kinabalu, di sebelah Sungai Kadamaian.

Kg Sangkir, Kota Belud. Photo: Ak Tajuddin

Kg Sangkir, Kota Belud. Photo: Ak Tajuddin

yang terletak di pantai barat Sabah, Kota Belud dikenali sebagai modal tidak rasmi Bajau asli (Nomads) orang. Ia terkenal dengan Ahad tamu yang (pasaran terbuka) di mana anda boleh melihat pembeli dan penjual tawar-menawar harga. Tetapi pada bulan Oktober, tamu diadakan pada skala yang lebih besar dan lebih bertenaga, dan ini dikenali sebagai tamu besar (pasar besar).

Satu lagi pandangan yang menarik adalah masjid emas di atas bukit.

Kota Belud boleh menjadi persinggahan dalam perjalanan ke Kudat, Mantanani dan Pantai Manana.

Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo), Kudat. Photo: Harris Jeffrey

Tanjung Simpang Mengayau (Tip of Borneo) , Kudat. Photo: Harris Jeffrey

Lihatlah ke langit di Bundu Tuhan. (Dalam bahasa Dusun, Bundu merujuk kepada jenis pokok buah-buahan, dan Tuhan bermakna tanah runtuh atau ditebang.) Terletak di daerah Ranau, Kundasang adalah bandar yang paling dekat dengan Gunung Kinabalu, dan menawarkan pemandangan menakjubkan gunung. Ia juga berhampiran dengan Taman Negara Kinabalu, Tapak Warisan Dunia Unesco pertama di Malaysia.

Kampung Limau Limauan, Kudat. Photo: Christianto Soning

Kampung Limau Limauan, Kudat. Photo:. Christianto Soning

adalah Kundasang terkenal dengan pasaran sayur-sayuran yang (dibuka setiap hari), dan didiami oleh Dusun asli yang bekerja sebagai petani, renjer taman, pemandu gunung atau porter di Taman Negara Kinabalu

tarikan pelancongan lain di kawasan ini termasuklah Memorial Perang Kundasang dan Taman dan Padang Golf Kundasang

Untuk maklumat lanjut mengenai astronomi di Sabah, layari:. www.facebook.com/SabahStargazers/

Kampung Marang Parang in Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Photo: Harris Jeffrey

Kampung Marang Parang di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Photo: Harris Jeffrey


Tips untuk kekal selamat apabila astronomi

1 Pastikan anda memaklumkan kepada pegawai-pegawai keselamatan yang berkaitan lokasi anda dan aktiviti, supaya mereka boleh membuat rondaan kawasan itu dan memerhatikan keluar untuk anda kerana anda mungkin akan membawa peralatan mahal.

2 lokasi yang disyorkan adalah terbuka kepada orang ramai. Tetapi terdapat banyak lokasi lain yang baik untuk cerapan di Sabah. Sebelum anda pergi ke lokasi-lokasi lain, pastikan anda mendapat kebenaran daripada pihak berkenaan untuk memasuki lokasi-lokasi, dan tidak bersalah atas mana-mana harta swasta.

3 Pergi dalam satu kumpulan, tidak semata-mata. Anda boleh menyertai acara ilmu bintang sana jika anda mahu.

4 Untuk mengelakkan neckache disebabkan dengan melihat ke atas untuk tempoh yang lama, anda mungkin mahu untuk berbaring di atas tanah untuk stargaze (kecuali anda cuba untuk mengambil gambar imej langit yang)


siri sekali-sekala, Lost & Found menonjolkan ‘permata’ tersembunyi Malaysia -. destinasi yang kurang diketahui atau sedang dijumpai semula. Jika anda mempunyai mana-mana tempat untuk mengesyorkan, e-mel kepada kami di star2travel@thestar.com dengan subjek ‘Lost & Found’ itu. Jika anda juga berminat untuk menulis bagi kami, maklumkan kepada kami juga. Kami mempunyai hak untuk mengedit semua penghujahan. Sumbangan akan dipaparkan di dalam media cetak atau dalam talian di Star2.com.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.