Home / Teknologi / 3D dicetak bahan sintetik membantu tulang menumbuhkan

3D dicetak bahan sintetik membantu tulang menumbuhkan

Bone tech: Hyper-Elastic Bone has good mechanical properties and is very easy to 3D print.  —  AFP Relaxnews

Bone berteknologi: Hyper-elastik Bone mempunyai sifat mekanikal yang baik dan sangat mudah untuk mencetak 3D. – AFP RELAXNEWS

MIAMI : A murah dan mudah untuk membuat bahan tulang sintetik telah ditunjukkan untuk merangsang pertumbuhan tulang baru apabila ditanam di dalam duri tikus dan tengkorak monyet, penyelidik, hari ini.

Ujian Manusia menggunakan biomaterial, yang dipanggil Hyper-elastik Bone (HB), boleh bermula dalam tempoh lima tahun akan datang, menurut pasukan penyelidik dari Universiti Northwestern.

“Kami tahu bahan ini mempunyai ciri-ciri mekanikal yang besar dan ia adalah sangat mudah dan cepat untuk mencetak 3D,” kata penulis kajian Adam Jakus, seorang penyelidik di Universiti Barat Laut, semasa panggilan persidangan dengan pemberita.

“kesan biologi Its dalam hasil kita diperhatikan secara langsung agak mengejutkan.”

Bahan ini “sebahagian besar terbuat dari seramik, yang mengandungi mineral dijumpai di dalam gigi dan tulang, dan polimer, kedua-duanya berada digunakan di klinik, “kata kajian Sains Translational Medicine.

Tidak seperti cantuman tulang, yang lebih mahal, lebih rapuh dan risiko ditolak dalam badan pesakit, biomaterial yang boleh dicetak ke dalam pelbagai bentuk dan dipotong, dilipat dan dijahit untuk muat pada permintaan, menurut laporan itu .

“Apabila ditanam ke dalam haiwan kajian, HB cepat bersepadu dengan tisu sekitarnya, menjana semula tulang untuk menggalakkan gabungan tulang belakang pada tikus,” kata kajian itu.

Sekeping lebih besar telah dicetak untuk mengisi lubang di tengkorak beruk rhesus ini. Ia sembuh selepas empat minggu, dengan tiada tanda-tanda jangkitan atau kesan sampingan yang lain, dan penyelidik dapat melihat bukti pertumbuhan tulang baru.

“Kerja ini mewakili apa yang boleh menjadi satu kejayaan seterusnya dalam pembedahan muka dan pediatrik ortopedik, tengkorak apabila ia datang untuk membaiki dan regenerasi tulang di tulang kecacatan tisu lembut,” kata penulis kajian Ramille Shah, penolong profesor di Universiti Northwestern.

Penyelidik berharap bahan yang akan menawarkan satu hari peribadi implan untuk pelbagai kecederaan tulang termasuk tulang belakang, gigi, pembentukan semula, dan pembedahan kanser tulang.

“Terdapat banyak pesakit kanak-kanak yang dilahirkan, terutamanya di negara-negara Dunia Ketiga, dengan kecacatan ortopedik atau maxillofacial,” kata Shah.

“Dan kami berharap kerana Bone Hyper-elastik adalah berskala dan pada kos yang lebih rendah, yang ia akan boleh diakses oleh orang-orang jenis pesakit.” – AFP RELAXNEWS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia