Home / Berita / 26 hilang selepas serangan tanah runtuh utama kampung

26 hilang selepas serangan tanah runtuh utama kampung

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Race against time: Rescuers removing rubble in an effort to locate survivors. — EPA

Bangsa terhadap masa: Penyelamat mengeluarkan runtuhan dalam usaha untuk mencari mangsa yang terselamat. – EPA

HANGZHOU: Penyelamat telah ditarik 15 orang hidup dari tanah runtuh yang melanda sebuah kampung di wilayah Zhejiang di timur China selepas taufan tetapi 26 orang masih hilang, kata media kerajaan [

hujan lebat yang dibawa oleh saki-baki Taufan Megi menyebabkan kejadian tanah runtuh itu berlanggar dengan kampung Sucun di bandar Lishui pada Rabu.

The microblog berita wilayah portal rasmi Zhejiang Talian menunjukkan gambar mangsa yang dibawa keluar di belakang penyelamat, manakala yang lain menggali melalui runtuhan untuk mencari mangsa yang terselamat.

Ia tidak memberikan butiran dari orang-orang yang masih hilang selain daripada untuk mengatakan satu adalah seorang pegawai yang telah berada di kampung untuk menganjurkan pemindahan.

“Kira-kira 400,000 meter padu serpihan merosot ke bawah pergunungan dan dikebumikan 20 isi rumah. Seventeen rumah telah turut dinaiki air.

“A kader bandar yang bergegas untuk membantu menempatkan semula penduduk kampung adalah antara yang hilang,” kata pegawai negara Zhou Ruichen.

Villager Zheng Quanwei, 56, sedang makan malam 200 meter dari tempat kejadian apabila bencana berlaku.

“Saya mendengar bunyi yang kuat dan bergegas keluar. Ia adalah agak hitam, tetapi saya dapat melihat beberapa buah rumah runtuh di lereng bukit. Masih terdapat beberapa bunyi dan saya tidak dapat membantu tetapi menangis, “katanya.

Rakaman video dari tempat kejadian menunjukkan asap mengepul keluar dari bukit sebagai tanah runtuh besar-besaran melanda lereng bukit dengan orang menjerit.

Banyak rumah-rumah di kampung itu dihanyutkan dan dimusnahkan, dan lebih daripada 1,460 penduduk tempatan telah dipindahkan ke kawasan yang lebih selamat.

kerajaan tempatan telah menggerakkan lebih daripada 1,200 orang, 21 jengkaut, empat pam dan peralatan lain kecemasan untuk kerja-kerja menyelamat.

Pada tapak bencana, batu telah bergolek menuruni gunung, mewujudkan tasik halangan. tanah runtuh yang lebih kecil mungkin akan dicetuskan.

Penyelamat terpaksa berjalan kaki ke tapak tangan di tangan kerana air yang bergelora tasik halangan.

Sebuah laman penempatan semula sementara telah ditubuhkan pada yang berhampiran kampung, di mana 118 orang telah diselesaikan. Seramai 176 katil, 50 item pakaian dan makanan telah dihantar kepada mangsa.

kampung

Baofeng juga terjejas akibat taufan itu, dengan enam orang hilang di Wencheng County pada malam Rabu selepas rumah mereka dimusnahkan oleh tanah runtuh.

enam penduduk kampung kekal hilang dan kerja-kerja menyelamat sedang dijalankan. – China Daily / Asia News Network

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *