Home / Berita / 20 Malaysia-Brunei Darussalam rundingan tahunan bermula

20 Malaysia-Brunei Darussalam rundingan tahunan bermula

Warm reception: Sultan Hassanal Bolkiah (second from right) and Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha being welcomed by Anifah Aman (left) and Noh Omar. — Bernama

sambutan hangat: Sultan Hassanal Bolkiah (dua dari kanan) dan Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha disambut oleh Anifah Aman (kiri) dan Noh Omar. – Bernama

PUTRAJAYA: Perundingan-20 Tahunan Pemimpin Malaysia-Brunei Darussalam ‘dijadualkan untuk hari ini di sini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Sultan Brunei Darussalam, Sultan Hassanal Bolkiah, akan membincangkan pelbagai isu dua hala, serantau dan global yang mempunyai kepentingan bersama pada mesyuarat itu, satu kenyataan Wisma Putra, hari ini.

“Perdana Menteri berharap untuk hosting Sultan Hassanal Bolkiah untuk membina kemajuan yang dicapai di Pemimpin Tahunan ke-19 Perundingan dan juga untuk mengesahkan dan mengukuhkan kerjasama dua hala yang sedia ada antara kedua-dua negara,” katanya.

Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, dijadual menjadi tuan rumah majlis makan tengah hari rasmi hari ini sebagai penghormatan kepada Sultan Hassanal Bolkiah, katanya.

Menurut kenyataan itu, Pemimpin Tahunan Perundingan merupakan acara peringkat tinggi yang paling ketara dalam kalendar dua hala kedua-dua negara.

perundingan ini diadakan seli antara kedua-dua negara. Mesyuarat ke-19 telah diadakan di Bandar Seri Begawan pada 11 Ogos 2015.

Sultan Hassanal Bolkiah tiba di sini semalam, disertai dengan permaisuri Raja Isteri Pengiran Anak Saleha dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Mereka disambut oleh Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman dan kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan tempatan, Tan Sri Noh Omar, yang juga menteri pengiring.

Selepas turun dari pesawat khas, sultan memeriksa menjaga kehormatan yang terdiri daripada dua pegawai dan 26 anggota Batalion Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai oleh Kapten Safwan Jaafar. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia